‘Bezuinigen niet op pleziertjes’

‘Bezuinigen niet op pleziertjes’
Ondanks noodzakelijke bezuinigingen besloot de gemeenteraad van Spijkenisse vorig jaar niet te willen bezuinigen op de eigen raadsbarbecue. Dit vroeg Trots op Nederland in een motie.

Ondanks noodzakelijke bezuinigingen besloot de gemeenteraad van Spijkenisse vorig jaar niet te willen bezuinigen op de eigen raadsbarbecue. Dit vroeg Trots op Nederland in een motie.

‘Een eigen bijdrage voor zoveel luxe was onbespreekbaar’, aldus steunraadslid voor Trots Chris Hootentot. ‘Voor de vorm wil een gedeelte van de gemeenteraad nu ook laten zien te willen bezuinigen. Blijkbaar moet de beeldvorming verbeteren. Het is niet prettig om als graaiers bekend te staan. Nu heeft zij besloten om de fractiebudgetten, geld dat nodig is om de controlerende taak goed uit te voeren (het feitelijke werk waarvoor men gekozen is), te verlagen. Elke fractie krijgt jaarlijks nog maar € 500 ter beschikking om daarvoor ondersteuning te financieren. Ondersteuning die kan helpen om te controleren of de wethouders wel doen wat ze moeten doen.’

Trots denkt dat de raad effectief zou kunnen bezuinigen door efficiënter te werken en extraatjes te laten vervallen. Hottentot: ‘Maar dàt wil de raad niet. Het werk van de gemeenteraad wordt door deze bezuiniging in het hart geraakt en beperkt. Stel je wilt een accountant inhuren om een rekening te laten narekenen of een bruggenexpert om een contra-expertise uit te voeren. Een beetje inhuurkracht kost al snel meer dan € 500. De gemeenteraad zegt nu in overgrote meerderheid, met uitzondering van Trots op Nederland, dat zij wel wil bezuinigen op deze werkzaamheden. Maar de extraatjes als een raadsexcursie of de raadsbarbecue blijft wat haar betreft gewoon bestaan. Ook het samenvoegen van twee commissies wil men niet, ondanks de grote overlap en de korte vergaderduur van de commissies. De kosten die hierdoor worden gemaakt betreffen vooral het aanwezige ambtenarenapparaat, steunraadsleden, energiekosten, et cetera.’ Spijkenisse kan ook bestuurd worden met vier wethouders, dit werd in het verleden ook al gedaan. Het voorstel van Mia Sliwinski van Trots om ook de wethouders te laten bezuinigen werd weggehoond. Vooral door de wethouders ’t Hart (ONS) en Mourik (VVD). Beelden hiervan heeft Trots op NL gepubliceerd op de website, http://spijkenisse.trotsopnederland.com.

‘Indien men vijf wethouders wenst te behouden kan er ook gekozen worden om alle wethouders een dag minder te laten werken’, zo stelt Trots. Een wethouder kost deze gemeente bij elkaar toch een goede € 100.000 per jaar. Een ruimere besparing dan de ? 20.000 die er nu wordt bespaard op de controlerende taak van de gemeenteraad. Daar waar het college de laatste jaren helaas heeft bewezen weldegelijk gecontroleerd te moeten worden.

Afgelopen woensdag besloot de raad om op het fractiebudget te bezuinigen. Maar de extraatjes en de wethouders wenste men te ontzien. De conclusie die Hottentot stelt: ‘Deze gemeenteraad zit er niet om haar werk te doen, maar vooral om ja te knikken en zichzelf te verrijken.’

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).