Studentes Willem de Kooning brouwen bier van onkruid uit Rotterdamse haven

Studentes Willem de Kooning brouwen bier van onkruid uit Rotterdamse haven

Kimberly Kluskens en Jamy van Baarsel hebben vorig najaar vrijwel heel het Vierhavengebied van onkruid ontdaan. Ze plukten zo’n 35 soorten op al het braakliggende terrein. Zes soorten hebben ze gebruikt om een bier te brouwen. Op donderdag 21 januari kan het worden geproefd op de Willem de Kooning Academie. De twee studentes brouwden het Havenkruit namelijk als schoolopdracht.

Samen met zestien andere studenten werd hen voor de minor Sustainability gevraagd om een project of product te verzinnen om het oude havengebied naast Delfshaven wat prominenter op de kaart te zetten.

Jamy (vierdejaars student Advertising WdKA) trok samen met Kimberly (uitwisselingsstudent van Avans in Breda) het gebied in. Ze wilden iets gaan doen met de specifieke onkruid die er te vinden is. ‘Elk gebied heeft een eigen vegetatie. Dat ligt vooral aan de grond. We wilden iets verzinnen om de smaak van het Vierhavengebied te laten proeven. We dachten eerst aan thee. Maar in bier kun je meer kruiden kwijt. En lokaal speciaalbier is op dit moment natuurlijk populair’, leggen de twee uit. Die toegeven dat ze zelf niet eens flinke bierdrinkers zijn.

Na pluktochten met kilo’s onkruid als resultaat experimenteerden ze thuis met brouwen. Via internet zochten ze informatie. Ze kwamen er achter dat monniken in de middeleeuwen ook al veel onkruid gebruikten voor bier. ‘Maar enkele stoffen werkten libido-verhogend dus toen zijn ze hop gaan gebruiken.’

Giftig

Bij botanisten werd navraag gedaan over andere mogelijke bijwerkingen. ‘Sommige onkruid heeft genezende werking maar andere planten zijn giftig, dus die hebben we er maar uitgelaten.’ Duizendblad, Bijvoet, Brandnetel, Fijnstraal, Melganzevoet en Weegbree vormen nu de ingrediënten.

havenkruitDe eerste proefjes thuis zorgde echter voor een flinke stank en een groene aanslag in de keuken. ‘Gelukkig kwamen we er snel achter dat er in het gebied een kleine brouwerij zit waar we terecht konden: The Browery’, kijkt Kimberly terug op het proces.

Samen met de jongens van The Browery (toevallig ook voormalig studenten van de WdKA) werd nagedacht over het recept. ‘We hebben een recept voor blond bier gebruikt. Maar het eerste brouwsel was nog gifgroen. Gelukkig is dat na het brouwproces amberbruin geworden.’

Zoethout

De smaak is volgens het duo inderdaad kruidig maar niet zwaar. ‘We hebben het ook aan Eric van der Lugt van Stadsbrouwerij De Pelgrim laten proeven en die proefde zoethout!’

Het overgebleven pulp hebben de twee gebruikt om papier van te maken voor de verpakking, etiketten en viltjes. Ook daarvoor vonden ze weer een begeleiding in het Vierhavengebied bij Marieke de Hoop en haar papiermakerij aan de Keileweg.

Volgende week donderdag presenteren de twee hun eindproduct en iedereen kan langskomen op Blaak 10 om te proeven. Maar op is op. Er is 7,5 liter gebrouwen. Het bier is gebotteld in flessen van een halve liter die te koop zullen zijn.

Ze twijfelen nog over een vervolg. ‘In principe zouden we met onze opgedane kennis een bierbedrijfje kunnen beginnen. Het concept klopt.’

Door Jeroen Veenstra.

Fotoverslag

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).