Sciencebattle: Verwacht bij ons geen saaie praatjes

Sciencebattle: Verwacht bij ons geen saaie praatjes
Wijnand Groenen
Twee jaar geleden bedachten Suzanne Streefland en René M. Broeders de interactieve wetenschapswedstrijd ScienceBattle in theaters. Tijdens de battle strijden jonge promovendi op het podium voor een groot publiek. Je hoeft dus niet te hebben doorgeleerd om plezier te beleven aan de wedstrijd. Bijzonder aan de battle: de wetenschappers geven antwoorden op niet-gestelde vragen. Het publiek kiest de winnaar.

Twee jaar geleden bedachten Suzanne Streefland en René M. Broeders de interactieve wetenschapswedstrijd ScienceBattle in theaters. Tijdens de battle strijden jonge promovendi op het podium voor een groot publiek. Je hoeft dus niet te hebben doorgeleerd om plezier te beleven aan de wedstrijd. Bijzonder aan de battle: de wetenschappers geven antwoorden op niet-gestelde vragen. Het publiek kiest de winnaar.

Suzanne Streefland en René M. Broeders willen dat mensen dankzij de ScienceBattle op een laagdrempelige manier hun voordeel doen met de gepresenteerde kennis. Het duo let dan ook goed op of er een link met het dagelijks leven wordt gelegd.

“Verwacht bij ons geen saaie praatjes, maar gloedvolle betogen met veel humor en verrassende ontknopingen”, aldus René. “Ons doel is dat iedereen een beetje wijzer en vol energie naar huis gaat.”

Geen loze belofte, zo blijkt tijdens zomaar een woensdagavond in april in Theater Walhalla. Vier wetenschappers moeten in tien minuten tijd uitleggen waar hun onderzoek over gaat. Ze vertellen op welke vragen zij een antwoord zoeken. Neurologe Feline Lindhout demonstreert hoe de slimme cellen in onze hersenen connecties maken. Bioloog Jesse Kupers vertelt hoe hij ervoor zorgt dat planten slimmer groeien. Wiskundige Clara Stegehuis legt uit wat viraal gaande Facebook-posts met wiskunde te maken hebben. En scheikundige Marte van der Linden laat zien wat er gebeurt als je zilver bestookt met röntgenstralen. Speciale gast van de avond is Ebru Umar, die na haar aanvaring met de Turkse autoriteiten ervoer wat traumatische ervaringen kunnen doen met hersencellen. Feline Lindhouts verhaal bleek de meeste overeenkomsten te hebben met Ebru’s persoonlijke ervaringen. Aan het eind van het optreden wezen Ebru en het applaus van het publiek Feline aan als winnares omdat zij het meest overtuigde. De beloning? Een pot met hersenen op sterk water.

Profielkeuze

Suzanne: “Toen we net waren begonnen met de ScienceBattle, plaatsten we ons idee op de website van CityLab010. Anouk van der Gaag, projectleider van Onderwijslab010 [een onderdeel van CityLab010; red.], had interesse om te kijken of we ons idee verder konden brengen. We bedachten dat ons concept ook erg geschikt is voor scholieren. De battle kan ze helpen bij het maken van een profielkeuze. We kunnen ze ook enthousiast maken om een wetenschappelijke studie te gaan volgen. Op dit moment zijn we druk bezig om een plan te schrijven en ondertussen worden we aan alle kanten doorverbonden. Daar zijn we heel blij mee. We vergroten hiermee onze naamsbekendheid in het Rotterdamse en hopen daarmee zaken te kunnen versnellen.”

Scholentour

“We willen in elk geval op korte termijn een onderwijsavond organiseren voor middelbare scholen, eventueel in samenwerking met Hogeschool Inholland en de Hogeschool Rotterdam. Alle hulp die we daarbij kunnen krijgen, is welkom: niet alleen qua netwerk maar ook in de vorm van een subsidie. Daarom zijn we met CityLab010 aan het werk gegaan om ons plan te laten aansluiten op de gemeentelijke doelstellingen. Als Rotterdammers in hart en nieren vinden we het geweldig om samen met CityLab010 in het Rotterdamse onderwijs te kunnen investeren en daarmee in de toekomst van onze stad.

Op 17 mei staat er in Theater Walhalla een nieuwe ScienceBattle op het programma. Meer informatie: www.sciencebattle.nl

Meer over CityLab010

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met CityLab010, de werkplaats voor de stad van morgen. Hier ontmoeten mensen met goede ideeën en hart voor Rotterdam elkaar. CityLab010 verbindt pioniers met expertise, middelen en relevante netwerken en geeft ruimte aan het experiment door in gesprek te gaan met mensen met goede, kansrijke plannen. CityLab010 opent deuren binnen het gemeentelijke netwerk die normaal gesloten blijven, en brengt plannenmakers ook in contact met financieringsbronnen, zoals banken, fondsen, crowdfunding en subsidies. Voor de uitvoering van plannen stelt de gemeente Rotterdam in 2017 ruim 3 miljoen euro beschikbaar. Mensen met een goed plan kunnen zich tot 1 juni aanmelden bij www.citylab010.nl.

Studenten van de Dutch Filmers Academy doen verslag van CityLab010-initiatieven. Kijk voor het filmverslag van de ScienceBattle, gemaakt door Wijnand Groenen, op www.denieuwspeper.nl en www.citylab010.nl.

 

De ScienceBattle

Journalist Suzanne Streefland is programmamaker en produceerde voor onder andere BNR Nieuwsradio en het FD. Zij zorgt dat een ScienceBattle soepel verloopt. Theatermaker René M. Broeders praat de wetenschapswedstrijd aan elkaar. Hij presenteerde onder andere de voorrondes van Camaretten en maakte en presenteerde programma’s bij Radio Rijnmond. Samen met Suzanne traint René de deelnemers zodat zij een begrijpelijk en boeiend verhaal kunnen vertellen.

TEKST: Cindy Mirande

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).