Geen Zwarte maar roetpieten in Rotterdam

Geen Zwarte maar roetpieten in Rotterdam
Foto: Wikimedia Commons
Ook Rotterdam gaat over op roetpieten, zo heeft het Sint Nicolaas Intocht Comite (Snic) laten weten. Over de transitie van Zwarte Piet naar roetpiet zijn afspraken gemaakt met het Platform Rutu, dat diverse Afro-gemeenschappen in Rotterdam vertegenwoordigt.

Ook Rotterdam gaat over op roetpieten, zo heeft het Sint Nicolaas Intocht Comite (Snic) laten weten. Over de transitie van Zwarte Piet naar roetpiet zijn afspraken gemaakt met het Platform Rutu, dat diverse Afro-gemeenschappen in Rotterdam vertegenwoordigt.

GELEIDELIJK

Om de schok niet te groot te laten zijn, zal dat in fases gebeuren. Zo is dit jaar de helft van de pieten roetpiet. In 2019 is dat 75 procent en daarna wordt het 90 procent. Ook verdwijnen de bekende kroesharen, rode lippen en de oorringen. Door delen van de zwarte gemeenschap worden die uitingen als zeer kwetsend ervaren. Ook zal de piet geen domme knecht met een gek accent meer zijn. Het woord zwart moet ook verdwijnen uit de intocht, zo is afgesproken.

Volgens burgemeester Aboutaleb zijn sommige veranderingen onvermijdelijk. Ook zegt hij geen invloed te hebben op de intocht, omdat anders dan in Amsterdam de organsiatie niet bij de gemeente ligt. „Ik heb gezegd: ik ga er niet over. Wij gaan als politici niet over cultuur. Dat doet de samenleving zelf.” Hij heeft begrip voor de gevoelens van voor- en tegenstanders. „Sommigen zullen het toejuichen, anderen zullen het voelen als verlies.”

Op social media wordt intussen woedend gereageerd op het besluit. Twitteraar De Vrije Sint spreekt wethouder en lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam, Joost Eerdmans, aan op het besluit. „Rotterdam weer gebombardeerd, dit keer door cultuurterroristen. Laat Rotterdam dit gebeuren? @Eerdmans.” Crazydave wil in actie komen. „Hier is maar één antwoord op, met duizenden als Zwarte Piet verkleedde vaders naar Rotterdam trekken. Wij laten onze traditie niet verneuken. Nu niet, nooit niet.”

OOK POSITIEVE GELUIDEN

Toch zijn er ook mensen te vinden die wel begrip hebben voor het besluit. Roelant Siekman‏ noemt het op Twitter vooruitgang. „Waarom onnodig kwetsend als het ook eigentijds én traditioneel kan? (Weer) trots in deze stad te mogen wonen!”

Leefbaar Rotterdam raadslid Tanya Hoogwerf is woedend. „Ze zijn gezwicht voor een klein groepje actievoerders. Het comité had moeten gaan praten met Rotterdammers, die zijn voor 95 procent voor Zwarte Piet.” Volgens haar is het geschreeuw van een klein groepje minderheden. „En die schuwen er niet voor om te schreeuwen, te intimideren en zelfs geweld te gebruiken. Vorig jaar hebben we dat kunnen zien.” De partij gaat zelf de stad in met sint en piet binnenkort. „En die van ons zijn echt zwart.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).